Blog

Foccacia!

Det här är ett recept som jag själv har hittat på. Perfekt nu när det är fint väder och man är ut på utflykt/ picknick! Är riktigt stolt över det här receptet och över hur lyckat och jäääävla gott det blir! Prova och hör av er och berätta om vad ni tyckte! Snälla snälla prova det här brödet, du kommer inte att ångra dig!


 

Ha alltid en plastdunke när du bakar bröd (min perosnliga åsikt) först och främst så jäser brödet bättre och jäsningsprocessen blir mkt mer effektiv sägs det av att ha degen i en plastdunke än metall eller porslin.

 • Blanda ut jäst med ljummet vatten (i det här receptet har jag torrjäst men det går lika bra med färsk jäst också) olivolja, vanlig olja, salt, socker, vitlök, oregano, basilika, rosmarin och tilsätt sist i mjölet. Arbeta ihop degen, men inte mycket, den får (hemskt) gärna vara lite kladdig/ blött, det är hemligheten bakom ett luftigt bröd!
 • Ta ut degen på en mjölad bänk och arbeta ihop den ytterligare, men kom ihåg, den ska fortfarande vara kladdig/ blöt och fastna lätt på händerna. efter du arbetat ihop degen lite lätt ska du ha en plastdunke som du oljar in med olivolja (snåla inte nu).
 • När du gjort det lägger du i degen plus att du öven hällser över olja över degen, den ska täckas med olja (se bild). Sen har du över en bakduk och låter degen jäsa i 20 minuter ovanför ugnen som du nu vid det här laget långt innan du började fixa jästen ska du ha satt på 230 grader.

Under tiden då degen jäser skär du upp fetaosten (eller köper färdigskuren) och soltorkade tomaterna till små bitar. Plus att oliverna kärnas ur om du nu har oliver med kärnor. 😛 Oliverna ska INTE skäras i mindre bitar, men du gör som du vill!

När degen jäst klart ska du ha en insmörjd plåt med olja (helst en rund, men en vanlig hederlig svart som följer med spisen funkar allt också bra.)

 • Du lägger över degen på plåten och plattar ut den lite lätt med händerna så hela plåten täcks (se bild). När du har gjort det trycker du in fetaosten, oliverna och soltorkade tomaterna allt eftersom i degen. När du gjort det ska du låta degen jäsa medan du blandar ihop 1 dl olivolja, 2-3 rivna vitlöksklyftor, oregano, basilika, persilja och rosmarin. (1 tsk från varje krydda) och tar en liten sked som du skvätter över hela blandningen över degen. Nu är det bara att ta in brödet i ugnen och ha det i mitten av ugnen i 15 minuter eller tills brödet har fått en gyllenbrun vacker färg.

Ta ut bröd, ha över en bakduk och vänta tills det svalnat, skär upp det i fyrkanter eller liknande. Ska helst ätas medan det är varmt/ ljummet. Går jättebra att frysa/ värma upp i micro.

Vips så har du lyckats göra världens godaste focaccia. Perfekt till picknick nu i sommar, eller vad säger du?

Share & Print

8 Comments

 1. Dennis 8 år ago

  Den ser god ut, men den blir inte lätt att baka utan recept 😉

 2. Erika 8 år ago

  var är receptet? hittar inte hur mycket jäst som ska användas… :)

 3. Lina 11 år ago

  Mycket gott focaccia, tack. Ska man ha salt och/eller svartpeppar? Stod svartpeppar i listan och salt i receptet…

  • elina Author 11 år ago

   Tack för att du sa ifrån detta ska genast ändras på. (Det ska vara bara salt.)

 4. Lalla 12 år ago

  UNDERBART! Den blev hur goooooood som helst! Jag fick gäster, sådär oväntat och bjöd på denna Foccacia’n och ALLA ville ha receptet 😀 Tack ska du ha!

 5. Lalla 12 år ago

  Ska snart ut & handla (så fort affären öppnar) & sen ska jag baka din fina Focaccia :)

  • elina Author 12 år ago

   Hoppas det kommer att smaka! Berätta gärna hur det gått!! 😉

Leave a Reply