Blog

Marockanska köttbullar

Marockanska köttbullar med bulgur är en rätt med ursprung från nordafrika. En nyttig maträtt med stora smakupplevelser, tid för att tillaga maträtten tillsammans med bulgur är cirka en timme. Receptet avser en måltid för fyra personer. Så här gör du de marockanska köttbullarna:

  1. Blanda köttförsen med ett ägg, hackad vitlök, färsk persilja samt kryddorna till en jämn smet. Rulla köttfärsen till köttbullar i önskad storlek.
  2. Fräs vitlöken i en gryta tillsammans med olivolja, när vitlöken har fått färg tillsätt honung, färska tärnade tomater samt de krossade tomaterna på burk.
  3. Koka tomatblandningen i minst fem minuter och tillsätt chilli, vinäger och peppar.
  4. Lägg försiktig i köttbullarna så att tomatsåsen precis täcker köttbullarna, koka på medelvärme i fem minuter.
  5. Knäck äggen och lägg dem i tomatsåsen, sätt på en lock och sänk temperaturen till svag värme och låt stå ett par minuter tills äggen har stelnat.
  6. Garnera med färsk persilja och spiskummin.

Så här gör du bulgur:

  1. Koka upp sex dl vatten i en gryta tillsammans med kryddorna.
  2. Ställ grytan vid sidan av spisen, tillsätt bulguren och låt stå i 15-20 minuter med lock. Glöm inte att röra om bulguren några gången under denna tid.
  3. Smaka av bulguren, servera.

 

Ingredienser köttbullar

  • 500g köttfärs
  • Färsk persilja
  • 4 tsk spiskummin
  • 2 msk paprikapulver
  • 2 ägg
  • 1 msk curry

Ingredienser tomatsås

  • Olivolja
  • 2 msk honung
  • 4 skivade vitlöksklyftor
  • 3 burkar krossade tomater
  • 2 röda chillis
  • Vinäger
  • 4 ägg
  • 4 tomater
  • 2 msk paprikapulver
  • 1 tsk vegeta
  • 4 stora vitlöksklyftor

 

Share & Print

6 Comments

  1. Jenny 4 år ago

    Vad är det för kryddor som ska vara i bulguren?

  2. Johan 9 år ago

    Jag gillar verkligen bilderna och din ambition. Men vad som kan reta mig lite är att du inte skriver ut fullständiga recept.
    Det står inget i ingredienslistan om varken ägg i köttbullssmeten eller om färska tärnade tomater i tomatsåsen. Det är småsaker, men kan irritera lite när man håller på. Annars en kanonbra sida, bra recept och snygg.

    • Niqlas Author 9 år ago

      Så sant, receptets innehåll bör konsekvent följa receptets innehållslista. Korrigerat nu.

  3. lagade den här rätten, kanongod, skippade dock äggen och var mycket generös med kryddningen.

    • Vad kul att du tyckte om rätten! Den ska vara kryddstark annars förlorar den sin tjusning! 😀

Leave a Reply