september 20, 2009
Äppelpaj

Den här pajen är bara helt underbar!
Pajen kan också ha annat innehåll än äpplen, bär är också en favorit! Då brukar jag öka med en halv deciliter socker till äggvitorna eftersom bär är ju ganska syrliga! Men jag brukar aldrig sockra bären för den syrliga smaken från bären vill man ju ändå ha kvar, bara den inte tar över av de resterande smakerna.
Så här gör du:
- Sätt på ugnen i 200 grader
- Blanda vetemjöl, bakpulver och socker i en skål
- Smält smöret och häll det över mjölblandningen
- Låt degen vila i kylen (kom ihåg att täcka över degen med folie om inte du vill att den ska ta smak av någon annan mat som du kanske har i kylen
- Medan degen vilar i kylen kan du börja med att skala och skiva äpplena i tunna skivor. Det går också bra att riva äpplena om du istället vill det
- Lägg de rivna eller skurna äpplena i en fryspåse där du häller i 0,5 dl socker, 1 msk potatismjöl, 1 msk vaniljsocker och lite kanel
- Stäng igen påsen och skaka om så äpplena blandas ihop fint med kanelen, sockret, potatismjölet och vaniljsockret
- Tryck ut degen i en pajform
- Häll över äpplena eller bären
- Grädde i ugnen i 25 minuter
- Vispa marängen med äggvita och socker tills du kan vända skålen upp och ner utan att marängen rinner ut
- Ta ut pajen ur ugnen och bred över marängen
- Ta in pajen i ugnen tills den fått en vacker ljusbrun färg
Pajen smakar bäst när den är ljummen eller till och med kall
Njut av med glass till eller utan!
No Comments