Steg 6

Fli

74%

Servings

4-8

Prep

1 hr 30 min

Cook

10 min

Vote

Like 17

Ingredients

 • Olja
 • Mjöl
 • 2krm Salt
 • 5dl Grädde
 • 1dl Olivolja
 • Smör

Fli är en väldigt mättande rätt, men ack så god!

Det här är ingen rätt som går fort att göra, så börja inte tillaga den hungrig och hoppas på att bli klar inom 20 minuter. Det är en lång process att göra denna rätt och det tar tid, men det är mödan värd! Det krävs dock att du är lite konstnärlig av dig och har stort tålamod.

Så gör du:

Sätt på ugnen i 250 grader

Börja med att göra degen/ smeten. Kom ihåg att vattnet ska vara kallt och det ska inte vara några klumpar i smeten.

Det enda du ska göra är att ha i mjöl, kallt vatten och salt till smeten och vispa ihop allt till en smidig smet. Smeten ska inte vara lika tunn som en pannkakssmet utan lite tjockare till konsistensen, mer lik en våffelsmet.

Efter att du gjort klart smeten rekommenderar jag att du har en vanlig matsked (inget kryddmått) på en aschett skeden kommer att vara din bästa polare genom den här rätten.

 1. Du smälter äkta smör, 1 dl olivolja, en mellanstor cremefresh samt 5 dl grädde. Detta ska alltså vara i en och samma liten gryta och röras ihop till en jämn smet.
 2. Nu när du är klar med ingredienserna och har förberett dig börjar du med att göra tre streck i mitten på en rund ugnsform. Efter att du gjort tre streck gör du även streck i resterande plåten. Det här blir svårt att förklara så kika på bilderna där det steg för steg redogörs hur den här rätten ska göras. Tänk dig en solros, eller en sol med solstrålar så kanske för förstår hur det är tänkt att den här rätten ska göras.
 3. När du gjort alla strecken tar du in plåten i ugnen och har den i nästan översta lagret i ugnen, annars finns risken att rätten blir misslyckad och alldeles stenhårt i botten. Den ska vara i ugnen i 3- 4 minuter.
 4. Efter du tagit ut flin från ugnen gör du nya strecken i mellanrummen, så du fyller i mellanrummen vartannat. Efter du gjort det så tar du in flin i ugnen igen.
 5. Efter ungefär tre lager börjar du att smeta över smörblandningen med creme fresch och grädde över varje lager. Detta gör du enklast genom att ta några skedar smör över flin och sen smeta över med skeden.
 6. Så då blir det, in i ugnen, ut ur ugnen, smöra på och sen ha i deg (med en sked) i mellanrummen. Ju fler lager du får ihop desto längre kan du börja ha flin i ugnen och desto mer vacker färg får den. Så från 3-4 minuter är endast i början och sen ökar du på och tar ut flin ur ugnen endast när den fått vacker ljusbrun färg. Du får inte utesluta smörblandningen i något lager annars blir flin torr och alldeles hård och inte ätbar.
 7. Detta ska du göra tills du har slut på smet.
 8. När du kommer upp på sista lagret tar du flin i ugnen som vanligt, sen efter att den fått färg tar du ut igen och smörar på med det sista som är kvar.
 9. Sen blir det in i ugnen igen för en sista gång. Då kan du ha på övergrillen i ugnen så den får en krispig yta.
 10. Efter att den är klar låter du flin vila i 10 minuter innan ni börjar äta den.

Serveras med en god sallad med tomat, persilja, rödlök och olivolja. Fetaost och pesto. Du ska även ha yoghurt till, antingen i en liten skål bredvid eller så tar du yoghurt (exempelvis turkisk) i en tillbringare och fyller på med kallt vatten, smaka av tills yoghurtblandningen inte enbart smakar vatten, den ska alltså smaka mer yoghurt än vatten, vispa med en handvisp så det blandas väl. I yoghurtblandningen kan du även ha i lite riven gurka, vitlök och lite salt, blir som en slags tzatziki fast drickbar.

Categories

Recipe By

admin

Share & Print

73.913043478261 0 100 23

No Comments

Leave a Reply