Blog

Svenskt & Italienskt

[col grid=”3-1 first”] [box style=”rounded” ]

Ingredienser:

Köttbullar

  • 500 gram köttfärs
  • 2 ägg
  • 2 msk ströbröd
  • salt efter smak
  • peppar efter smak
  • Potatis
  • Riven parmesan
  • juice från 1 citron
  • örtkryddor
  • 1 msk olivolja

Potatissallad

  • 5-6 schalottenlökar
  • 5-6 hela vitlöksklyftor med skalet på
  • 2 msk honung
  • lite färsk rosmarin
  • Karamellisering
  • Köttbullar
[/box] [/col]

Att inspireras av andras mat och recept är en del av matlagningskonsten. Ja jag ser mat som ett konstverk och bästa sättet att inspireras på när man ska laga ett nytt konstverk är av andra matälskare. Genom att lägga till eller ta bort kan man helt plötsligt få ett nytt konstverk som kan bli fantastisk gott och spännande att äta.

Den här rätten blev jag inspirerad av en blogg som jag varit inne på (här) där hon la ut ett recept på en Italiensk potatissallad med parmesanost, citronjuice och rivet citronskal.

Min första tanke var att jag ville experimentera genom att blanda Italiensk mat med typiskt svensk mat. Det ena ledde till det andra och vips fick jag och min make Niclas ihop en överraskande god middag med flera olika smaker. Det blev en väldigt spännande kombination, Italiensk potatissallad och svenska köttbullar med ekologisk lingonsylt till. När vi ändå höll på att inspireras valde vi att ta små schalotten lökar och några hela vitlöksklyftor (med skalet på) som vi karamelliserade lite lätt i honung. Jag gjorde om receptet på den Italienska salladen genom att även ha i goda örtkryddor. Det är nämligen en perfekt örtkryddesäsong här i Oslo nu, vilket självfallet måste utnyttjas.

Tillagning:

  1. Koka potatis. Under tiden kan du göra köttfärsen genom att riva en hel gullök, ha i två msk ströbröd, lite salt, lite svartpeppar och två äggulor som du rör ihop till en smidig deg. Jag brukar föredra att göra köttbullarna lite mindre, men men smaken är som baken så gör de till det du själv tycker är godast!
  2. Efter att potatisen har kokat klar skar jag upp den i olika stora delar, rev parmesan osten, hällde i citronjuice från en hel citron och rev citronskal. Jaghade även i färska örtkryddor som bestod av basilika, rosmarin och persilja.
  3. Stek köttbullarna.
  4. Stek vitlöksklyftorna och löken lite lätt i olivolja, häll i 2 msk honung. Stek tills löken fått ljusbrun vacker färg med lite färsk rosmarin. Om löken börjar fastna i botten sänk värmen och häll i 2 msk vatten. När vattnet ångat bort steker du löken en liten stund och sen ska den vara klar.

Serveras med lingonsylt och tomat till eller annat grönt.

Så här gör du:

Share & Print

No Comments

Leave a Reply