Blog

Elinas pizza

Read More

Sparris & Champion soppa

Den här soppan brukar jag göra med kokosmjölk och en liten skvätt grädde i. Eftersom det är en soppa som är ganska mild och rund till smaken tycker jag att man ska göra det lite mer spännande med exempelvis Västerbotten ost som pålägg till din smörgås, eller varför inte hemmagjord pesto?

Read More

Mörk & vit chokladmousse

Börja med att göra den mörska chokladmoussen först. Du har lika mycket ingredienser till den vita chokladmoussen men du utesluter sockret och äggen.

8 personer

Såhär gör du:

  1. Smält chokladen i ett vattenbad
  2. Vispa äggulor och socker till en krämig smet
  3. Vispa grädden (ska inte vara hårdvispad)
  4. Blanda ner chokladen i äggsmeten och vänd sedan ner grädden allteftersom och rör om
  5. Fyll moussen i glas/ bägare till hälften och låt stå i kylen i 1 timme
  6. Under tiden börjar du med att smälta den vita chokladen i vattenbad
  7. Vispa grädden och häll den över chokladen samtidigt som du rör om
  8. Låt den vita moussen också vila i kylskåp i en timme i skålen som du gjort den i
  9. Häll över den vita chokladmoussen över den mörka chokladen och låt stå i kylen i tre timmar
  10. Kröp ur passionsfrukten och dekorera över moussen

Jag tycker att passionsfrukten passar ypperligt till den söta moussen eftersom den är syrlig i smaken, hallon är också underbart att ha över!

Citronlax

Den här laxen ska läggas i marinad i 1-2 två timmar.

Tillagning för två personer:

  1. Du blandar 2 dl olivolja, lite cayenne peppar, svartpeppar, färst basilika, färsk persilja och färsk rosmarin. Du tar en citron och skär den i lite tjockare skivor.
  2. Efter att du gjort marinaden (jag brukar göra marinaden och blanda ihop den i en fryspåse.) När du har knutit igen påsen blandar du ihop oljan och kryddorna samtidigt som du kramar ur saften från citronen. Nu lägger du in laxen och knyter igen påsen och lägger den i kylskåpet.
  3. Under tiden laxen marineras kan du skära upp lite blandsallad, en halv rödlök, tre tomater som du ska ha till bulgursalladen.
  4. När du är klar med det tar du en squash och skär den i tjockare skivor.
  5. När laxen är klar tar du och lägger den saltbädd med grov havssalt på botten av en ugnsfast form. Du lägger laxen på saltbädden med skinnet nedåt och lägger även i marinaden.
  6. Laxen ska vara i ugnen i 200 grader i 15-25 minuter. Du ser att laxen är klar genom att mäta temperaturen på den, då temperaturen ska ligga på 55 grader.
  7. Stek squashen i en stekpanna med olivolja tills båda sidorna har fått en vacker ljusbrun färg. När squashen är klar lägger du upp den på ett fint fat och kryddar över med lite cayenne peppar.
  8. När laxen är klar lägger du den på squashen och kryddar på laxen med lite färska örtkryddor.
  9. Nu ska bulguren vara klar och du rör ihop den i lite olivolja, blandsallad, tomat och rödlök. Bulguren brukar jag koka upp vattnet på med lite kryddor i såsom paprikapulver, saffran och lite curry.

Voila!

Serveras med bulgursallad, lite turkisk yoghurt och hemmagjord röd pesto till.

Helgens middag avslutas med en god vit och mörk chokladmousse toppad med passionsfrukt.

Röd pesto

Recept på röd pesto med soltorkade tomater i olja, två vitlöks klyftor, rostade pinjenötter, olivolja, en skvätt nypressad citronjuice och färsk persilja och basilika. Jag brukar inte finhacka kryddorna och tomaterna utan har de i hela, men det blir ju lite svårt att exakt berätta hur peston görs utan exakta mått.

Passar utmärkt till exempelvis fisk.

  1. Börja med att rosta pinjenötterna.
  2. Ha pinjenötterna, soltorkade tomaterna, vitlöken, olivoljan och citronjuicet med en liten tsk salt (går även bra utan eftersom de soltorkade tomaterna oftast är ganska salta i smaken) i en mixer.
  3. Mixa ihop allt, om peston blir för torr i konstistensen tillsätter du mer olivolja och 1-2 msk vatten. Är även gott med lite parmesanost i och ger en extra styrka i smaken! Men det fungerar också bra utan har jag upptäckt, men då måste du ha i andra smaker så att peston blir nästan lika smakrik som med parmesan osten.

Hoppas att det smakar!

Kullpite

Kullpite är en slags burek, men görs istället för en traditionell burek till kringlor. Steg för steg bilder finns. Serveras med yoghurtblandning, fetaost och en fräsch sallad till.

Read More

Fli

Read More