Blog

Elinas pizza

Några ord på vägen till en perfekt pizza:

Eftersom jag har jobbat på pizzeria för några år sedan har jag hämtat mycket inspiration och även fått lära mig en hel del hemligheter som ger det lilla extra till pizzan. Jag gör alltid grundreceptet på degen och tomatsåsen likadan oavsett vad för pålägg som jag har på pizzan.

Det som är a och o till en krispig pizzabotten är en pizzasten (men vi har tyvärr ingen sådan hemma, kommer att införskaffas) så har jag kommit på ett eget trick på hur man får pizzabotten alldeles krispigt. Jag brukar nämligen ha pizzabotten i ugnen i 5-7 minuter (på högsta över och undervärme) med tomatsåsen på. Sen tar jag ut pizzan och lägger över de övriga ingredienserna och tar in pizzan för slutlig gräddning i ugnen.

Något annat som också är a och o till pizzan är tomatsåsen. Den ska smaka mycket tomat och innehålla, 1 burk hela tomater, du vet sådana avskalde, 2 vanliga tomater skurna i skivor, samt 2 msk tomatpuré. Tomatsåsen ska även innehålla (helst) färska örtkryddor, såsom rosmarin, persilja och basilika och sist men inte minst den ultimata pizzakryddan oregano! Om du väljer torkade kryddor kom då ihåg att lägga kryddan i din handflata och trycka ut smakerna av kryddan medans du häller över den i tomatsåsen. Misstaget som folk gör med tomatsåsen är att ha salt i det, vilket är ett stort nej nej. Tomatsåsen ska inte smaka annat än tomat och kryddor. Saltet gör att den tar över tomat och kryddsmakerna från basilikan, persiljan, rosmarin och oreganon.

Ett annat a och o som gäller till en lyckad pizza är självklart degen. Helst ska man ha pizza vetemjöl men det fungerar även bra med vanligt mjöl. Sen handlar det om hur du låter degen jäsa. Det viktigaste är att degen faktiskt ska jäsa i en plastskål omringad i en vanlig plastpåse som du lätt klipper av med en sax i mitten. (Se bild) En annan sak som ger en guldkant till dina smaklökar men även dina övriga sinnen såsom doften är vitlökssåsen, jag återkommer även till den.


Köttfärs:

Börja med att göra iordning köttfärsen. Detta gör du genom att blanda i kryddorna efter smak och tycke. Om du råkar ha lite örtkryddor hemma så är det ju inte så dumt att ha i lite av varje. Går också bra med torkade kryddor, men kom ihåg att sätta igång smakerna på handflatan innan! Blanda ihop kryddorna och 1 msk olivolja med köttfärsen och plasta igen skålen med vanlig plastfolie. Du låter köttfärsen dra åt sig smakerna i minst en timme, köttfärsen blir ännu godare om du låter den stå i kylen över natten.

Degen:

Degen gör du genom att ha 50 gram jäst i en liten skål, 2 tsk salt, 0,5 dl olivolja och lite vatten för att lösa upp jästen. När du löst upp jästen häller du i vetemjöl i en plastskål och bakar ihop degen till en jämn, luftig och fin deg! Arbeta inte degen för mycket. Nu oljar du eller mjölar plastpåsen som är delad mitt itu och lägger degen på påsen. Mjöla degen rikligt ovanpå och lägg degen i plastskålen. Låt jäsa i 30 minuter täckt i plast.

Tomatsåsen:

Tomatsåsen gör du genom att ha 2 skivade tomater, 1 burk hela tomater och två matskedar med tomatpuré samt kryddor (här tycker jag faktiskt att örtkryddor och oregano är ett måste.) Själv fick jag inte tag på färsk oregano så det fick bli torkad oregano, medans resterande av kryddorna var färska. Och det här låter kladdigt men det bästa du kan göra när du rör om tomatsåsen är att använda handen, du mosar som ihop de skivade tomaterna och de inlagda hela tomaterna med handen. När du gjort det rör du om med en sked tills du fått en jämn smet med ”mosade” tomatskivor.

Vitlökssåsen:

Vitlökssåsen gör du genom att ha i 1 dl olivolja, lite oregano och 2-3 vitlöksklyftor som du finhackar och lite örtkryddor om du har.

Grönsakerna:

Skär upp alla grönsaker som du ska ha på pizzan, paprika, två röda lökar samt osten: fetaost i tärningar. Och sist men inte minst, 1-2 bananer i lite tjockare skivor.

Utbakning:

Nu när degen har jäst klart delar du upp den i tre delar. Se till att den oljiga utan på degen är uppåt och den mjöliga under. Kavla ut degen eller gör som en pizzabagare genom att lägga hela din handflatan mitt i degen och baka ut den försiktigt genom att snurra runt degen med handen från mitten och utåt tills den nått lagom storlek. Jag brukar föredra att göra med handflatan just för att kaveln gör ju att degen blir helt jämn även ut i kanterna och då får du inte de upphöjda kanterna av pizzan efter att den gräddats klart. När du använder handen se till att ha mycket vetemjöl på bakbordet annars kommer du nog att göra hål i degen. Men för den som inte vill krångla till det så mycket använder du kaveln.

Garnering:

Lägg på tomatsåsen, ta in pizzabotten i ugnen (på högsta värme) och grädda i ugnen i 5-7 minuter (i mitten av ugnen.) Sen när du tar ut pizzabotten ur ugnen häller du i lite mer tomatsås. Köttfärsen lägger du på pizzan i små klumpar (som miniköttbullar) de kommer att ge extra smak till pizzan. Fetaosten har du i nästsist, sen har du i banenen och avslutar med att krydda med curry, cayennepeppar och oregano. Jordnötter är också gott att ha på denna pizzan. (Går också att ha ett ägg på pizzan innan du tar in den i ugnen, finns bild på det)

Grädda i ugnen:

Hur länge pizzan ska vara i ugnen är helt olika från ugn till ugn, men du lär nog se när pizzan är klar. Du ser bäst när pizzan är klar genom att lyfta på pizzan försiktigt och se om den fått färg på undersidan, sen ser du även på pålägget på pizzan, när det har blivit mjukare och pålägget fått vacker ljusbrun färg är också ett tecken på att den är klar. 😀

Share & Print

13 Comments

 1. Pingback: Resultatet | Upplevmat.se

 2. Pingback: Pizzasten | Upplevmat.se

 3. Elina 12 år ago

  Tack Amy, så himla roligt att ni bakade pizzan och tyckte om den! 😉

 4. Susanne 12 år ago

  På vilken fals förbakar och slutbakar du pizzan? Gillar din blog. Keep up the good work 😀

  • elina Author 12 år ago

   Susanne, jag förbakar pizzan och slutbakar den i mitten av ugnen! Kul att du gillar bloggen! Välkommen tillbaka!

 5. Vilket bra tips med pizzadegen. Har önskat mig en pizzasten i julklapp, jag hoppas tomten är snäll :-)

 6. elina Author 12 år ago

  Tack för att du gillar bloggen! Det kommer ett nytt recept om dagen så du är välkommen tillbaka! 😀

 7. Vilken fin blogg ! Hit kommer jag definitivt trilla in fler gånger :)
  Ha en bra helg

 8. elina Author 12 år ago

  Tack så hemskt mycket för den fina komplimangen! Du är varmt välkommen tillbaka!

  Hälsningar,

  Elina

Leave a Reply