Blog

Fira med prinsesstårta!


Eftersom jag (Elina) lyckats ta min fil. kand. examen så valde vi att fira detta genom att baka en klassisk prinsesstårta.

Jag har bakat en hel del i mina dagar men faktiskt aldrig en prinsesstårta av någon märklig anledning, det som är så gott! För att vara första gången så blev tårtan riktigt lyckad men den fick dock lite skavanker. När det gäller smakväg så kommer det inte att bli några större förändringar till nästa gång tårtan kommer att bakas (och tro mig denna tårtan kommer garanterat att bakas vid flera tillfällen, nästa gång blir förmodligen då Niclas tagit sin examen :) )

Det största misstaget jag gjorde med tårtan var att jag hade för ljust marsipan så kanterna på tårtan lyste rakt igenom. Det andra misstaget var att jag borde ha täckt över kanterna med vanilj/grädd blandningen lite bättre än vad jag gjorde. Eller kanske skurit bort kanterna med kniv? Och det tredje misstaget var att kanterna på marsipan korva ihop sig, glömde skära ett litet snitt på kanterna av marsipanet. Men men, man lär sig av sina misstag! Tårtan var lika god för det 😉

Annars är jag riktigt nöjd med resultatet när det gäller smak. Tårtbottnarna blev riktigt saftiga och jag rekommenderar att äta tårtan dagen efter då tårtbottnarna hunnit suga åt sig saften från både hallonsylten men också grädden och vaniljsåsen. Jag har tänkt (nästa gång jag bakar denna underbart goda tårta) istället för hallonsylt välja skivad banan. Jag har ätit det hos ett par vänner för ett par år sedan och det var gudomligt gott plus att tårtan inte var lika söt som den faktiskt har en tendens att bli av hallonsylten!

Av att ha praktiserat på en bageri för ett par år sedan lärde jag mig ett riktigt bra tips som jag här tänker dela med mig.

Nämligen att översta lagret av tårtbotten som man bakar ha det i mittersta lagret på tårtan när du sätter ihop den. Och du ska ha det tårtbottnet upp och ner. Så att ovansidan är nedåt istället för uppåt. Då får du faktiskt en riktigt jämn tårta och slipper den s k ”skidbacken” som man lätt får av att baka tårta. (Svårt att förklara, se bild) Så det här tipset brukar jag använda mig av på alla slags tårtor som jag bakar. Men när det gäller prinsesstårta så vill man ju faktiskt ha en slags bula på tårtan. Detta fixar man enklast genom att bygga på med grädden så att du har mycket grädde/vanilj i mitten av tårtan. Annars tycker jag nog att prinsesstårtan förlorar sin tjusning utan den där bulan/ backen som den faktiskt har. En prinssestårta ska (enligt min mening) vara fluffig och inte platt!

Let’s start from here:

 • Börja med att sätta ugnen på 175 grader på över och undervärme.
 • Smöra och bröa en rund och ugnssäker form, den ska vara på ca 24 cm i diameter.
 • Vispa ägg och socker pösigt, detta ser du när ägget och sockret har fått en jämn och fin smet och äggen har fått en ljus färg. Om ägget fortfarande är gult då har du inte helt kommit till vispa pösigt stadiet än 😉
 • Blanda ihop vetemjöl, potatismjöl, bakpulver och vaniljsocker i en skål.
 • Häll mjölblandningen i det vispade ägget, häll i försiktigt, om du häller i allt med en gång kan jag lova dig att du inte kommer att få ett luftigt tårtbotten.
 • Häll smeten i formen och ta in kakan i ugnen, den ska vara i ugnen i ca 40 minuter.
 • Medan kakan gräddas i ugnen kan du ju börja med att göra din vaniljsås, antingen så köper du som du kokar upp med mjölk (ska vara ganska tjock till konsistensen) annars kan du ha i 5 stycken gelatinblad som har legat i 5 minuter i kallt vatten, då kramar du ur vattnet och lägger det i den varma vaniljsåsen som du försiktigt rör ihop så gelatinet smälter (får inte vara några klumpar i den) Då måste du dock låta gelatinbladen göra sitt i ett par timmar (minimum 2) vilket känns ganska onödigt och det tar tid, personligen kokar jag ihop vaniljsåsen och skippar helt gelatinbladen.
 • Vispa grädden, den ska vispas hårt.
 • När du vispat klart grädden och vaniljsåsen är klar blandar du ihop grädden och vaniljsåsen till en jämn smet. Låt grädd och vaniljblandningen stå i kylen medan du gör i ordning tårtbottnarna.
 • Först ska bottnarna svalna (går bra att ha de lite ljumna) men de får inte vara varma.
 • Dela upp kakan till tre bottnar. Detta gör du bäst med en brödkniv som du skär försiktigt igenom genom att lägga tårtbotten på bakplåtspapper som du lätt snurrar runt samtidigt som du försiktigt skär med kniven hela vägen runt. (Du kan ju även fuska med att köpa tårtbottnar) men jag tycker inte de är lika goda och dessutom så innehåller de en hel del konstigt såsom E- ämnen med mera.
 • När tårtbottnarna är klara lägger du på första tårtbotten på ett tårtfat (Jag brukar ha mellersta tårtbottnet nederst. Då lägger du på sylt (eller banan som är helt sjukt gott) och sedan lägger du på gräddblandningen.
 • Så lägger du på översta tårtbotten i mitten, upp och net, så ovansidan möter grädden. sedan lägger du på en tjock jämn blandning grädde på mittersta tårtbottnet.
 • Nu lägger du det nedersta tårtbottnet så undersidan är på ovansidan, du vänder helt enkelt på tårtbotten. Detta för att undvika ojämnheter och få en jämn yta på tårta när du lägger över det sista av grädden.
 • På ovansidan lägger du all grädden du har (förutom det som du då ska ha runtom tårtan, kanterna ska alltså helt täckas med grädden. Men i mitten på toppen av tårtan ska det vara mer grädde en runt om, så det ska liksom se ut som en kulle på mitten. (Se bilder) Tårtan ska liksom bli rund.
 • Garnera med en ros, eller bara florsocker som du siktar över tårtan. Varför inte ha ett fint band runt om så det blir en riktigt prinsess känsla över tårtan.
 • Plasta med folie och låt stå i kylen.

NJUUUUT!

Skål till mig, fyfan vad jag är bra!

Share & Print

8 Comments

 1. Elina 12 år ago

  Birgitta, så gulligt inlägg du skrev, oj så himla glad jag blev! TACK!
  Anledningen till att vi varit dåliga med att uppdatera matblgogen har helt enkelt varit att det är full rulle här hemma just nu inför julen. Och det har flängts runt på intervjuer eftersom det har sökts jobb och det har köpts julklappar, julmat med mera… Men vi lovar att komma igång igen efter julen. ;D

  God jul & Gott nytt år!

 2. Hej. Hoppas allt är fint och att du kommer igång med bloggandet snart igen, du är saknad.
  En riktigt God Jul önskar Birgitta

 3. Tack Birgitta, hoppas du också fått en trevlig andra advent!
  Och du har så rätt så rätt, man lär sig av sina misstag! ;0)

 4. Grattis Elina!
  Tårtan ser riktigt fin ut, trots dina små misstag :) Dem ska man vara lite glad åt, utan dem ingen ökad kunskap. Jättefin beskrivning i ord och bild över tårtskapandet.
  Ha en trevlig 2a Advent./ Birgitta

 5. Elina 12 år ago

  Hej Carro!!
  Tack för gratulationen!
  Jo tårtan var riktigt god, trots sina små skavanker! 

 6. Då får man gratulera till examen då… :-) och tårtan ser ljuvligt god ut!

Leave a Reply