Blog

Inlagd paprika i olivolja

Inför vintern brukar vi varje år lägga in paprika i bland annat olivolja med vitlök och färsk persilja. Vi kommer att även lägga upp ännu två andra alternativ på hur man kan lägga in paprika, men då blir det enbart vit spetspaprika som man fyller med vitkål och grovrivna morötter eller som man fyller med skivade morötter, persilja och vitlök. Alla dessa recept kommer från en liten by i Kosovo och är recept som kommer från långa familjetraditioner med inspiration av det bosniska och albanska köket.

Grillad paprika är en personlig favorit och därför brukar jag börja med att lägga in just den grillade paprikan först. Men hur grillar man en paprika i dessa kalla tider? Enkelt, använd ugnen eller varför inte stekpannan? Även här har jag en personlig favorit när det gäller tillvägagångssättet: på stekpannan. Jag tycker faktiskt att paprikan oftast får en vackrare färg när man grillar den på stekpannan (obs! inget fett på stekpannan, här ska INTE stekas utan grillas.)

Men om man ska lägga in flera burkar så är ju det smidigaste alternativet som tar lite kortare tid: att grilla paprikan i ugnen. Bilder kommer dock på båda alternativen så kanske ni förstår vad jag menar med vackrare färg när man grillar paprikan på stekpannan. Så till er som bara ska lägga in en liten burk rekommenderar jag att grilla paprikan på stekpannan. Som synd är kan jag ju inte låta er läsare att känna de fantastiska dofterna av paprikan när den grillas. Ni får föreställa er det eller varför inte ta steget till att lägga in paprika du också? Tro mig du kommer inte att ångra dig.

Förresten så rekommenderar jag som alltid att handla paprikan i en orientalisk matvarubutik. Exempelvis vit och röd spetspaprika finns ytterst sällan att köpa på ica, som synd är.

Såhär gör du:

 1. Skala en hel del vitlöksklyftor för det ska vara många och ha även en bunt färsk persilja tillgänglig.
 2. Lägg paprikan i en djup långpanna eller stekpanna (beroende på hur mycket du vill lägga in) för att grilla.
 3. Paprikan ska in i ugnen på högsta över och undervärme.
 4. Du måste hålla koll på paprikan under tiden den grillas. Så här får du inte dammsuga medan paprikan är i ugnen. :)
 5. Du ska också se till att ta ut paprikan ur ugnen och vända på den så den får en vacker färg i princip runt om hela paprikan (i det mån det går)
 6. Andra alternativet är stekpannan och även här ska paprika vändas på så den får vacker färg på alla sidor. Du vet att paprikan är klar den blivit alldeles mjuk.
 7. Lägg paprikan i ett durkslag, skölj med kallt vatten samtidigt som du skalar av paprikan i durkslagen under rinnande vatten. Se även till att ta bort själva stjälken på paprikan och kärnhuset.
 8. När du gjort klart all paprikan tar du och delar av paprika med fingrarna lite lätt.
 9. Efter du gjort det tar du lite salt på fingerspetsarna och gnider in det i varje paprikabit.
 10. Du börjar med att lägga i botten på burken med tätslutande lock lite olja, en nypa salt, färsk persilja (spelar ingen roll vilken sorts persilja du har hemma) och några vitlöksklyftor.
 11. Nu bygger du upp paprikan lager på lager i burken. Mellan varje lager ska du ha persilja och vitlök. Inget salt, det räcker med det salt du har i varje paprika. Kom ihåg att det enbart ska vara lite salt i varje paprika annars kan det nog bli en ganska salt paprika när den är klar.
 12. När du fyllt upp hela burken så ska du på översta lagret ha i mer persilja och vitlök.
 13. Nu fyller du burken med olivolja tills all paprikan är täck med olja. Ibland kan du även behöva fylla på några timmar efter du lagt in paprikan i burken. Paprikan släpper också egen vätska efter sig i burken så du behöver inget annat att ha i burken mer än olivolja.
 14. Sen tar du plastfolie över paprikan innan du stänger igen burken.
 15. Förvara burken i kylskåp/sval.
 16. Efter ungefär fyra veckor ska paprikan vara klar.
 17. Är den inte det så får du vänta någon vecka till. Du kommer att känna i både doft och smak när paprikan är klar.

Går att äta till allt. Använd fantasin. Bara att doppa i paprikan och oljan med nybakt bröd är underbart gott tycker jag.

Share & Print

8 Comments

 1. Susanna 5 år ago

  Hej.
  Har gjort din paprika och nu gör jag en ny STOR satts det var fantastiskt gott , ska ge bort i present till vänner . Tck för ett mycket välskrivet recept ❤

  • elina Author 5 år ago

   Hej Susanna, så kul att du är nöjd, inlagd paprika är ju så gott!

 2. Susanne 10 år ago

  Jag följde receptet som jag fick av dig när jag lade in vit spetspaprika. Igår hade de stått i två veckor och vi testade dem. Hur gott som helst och jag är så glad över att äntligen ha lyckats med detta. Tack så mycket för hjälpen!

  • elina Author 10 år ago

   Åh så roligt att läsa! Tänkte på dig bara för någon dag sen och undrade hur det hade gått med paprikan!

 3. Susanne 10 år ago

  Hej,
  Jag är svenska, gift med en alban från Kosovo, och har ett antal gånger försökt lägga in vit spetspaprika (ej grillad)utan att riktigt lyckas. Nu såg jag att du skrivit att du tänkt lägga in två andra recept på inlagd paprika och jag undrar om det är på gång. Vi har nämligen fått hem paprikor från mina svärföräldrars egen odling och skulle så gärna vilja lyckas med inläggningen denna gång. Dina bilder tillsammans med recetbeskrivningen skulle nog underlätta en hel del.

  Med vänlig hälsning
  Susanne G

  • elina Author 10 år ago

   Hej Susanne!

   Så underbart med egenodlad paprika, direkt från Kosovo dessutom, förstår verkligen att du då vill lyckas. Jag skickar dig ett mejl till dig så du har receptet direkt om du vill, så slipper du vänta på att det ska läggas upp här, då vi ska utomlands och vara borta i 10 dagar, förstår att det hastar lite.

 4. elina Author 12 år ago

  Plasten är till för att skapa ett helt tätslutande lock, kanske inte nödvändigt på nya burkar, men på äldre burkar brukar det vara smart att ha. Tätningen brukar oftast inte vara lika bra när burkan har några år i nacken. Annars kan man ju köpa ny tätning också, men det fungerar lika bra med folie. 😀

 5. Jag brukar själv lägga in både det ena och det andra men har inte testat paprika ännu. En fråga, varför platsfolien över paprikan??

Leave a Reply