Steg 14

Kullpite

100%

Servings

6

Prep

1 hr

Cook

20 min

Vote

Fyllning

 • 200 gram smör
 • 3 dl olja
 • 1 kg potatis
 • 1 palsternacka
 • 2 st gula lök
 • 2 msk vegeta
 • 1 msk honung
 • 1 kg vetemjöl
 • 4-5 dl vatten
 • 2 tsk salt
 • 2 msk olja

Kullpite är en slags burek, men görs istället för en traditionell burek till kringlor. Steg för steg bilder finns. Serveras med yoghurtblandning, fetaost och en fräsch sallad till.

Fyllningar som du kan ha i kullpite är:

Köttfärs med karameliserad gul lök där huvudkryddan är vegeta kryddmix.

Potatis med palsternacka och krameliserad gullök där även här huvudkryddan förutom svartpeppar består utav vegeta kryddmix. (Kom ihåg att potatisen ska vara kokt och löken karameliserad)

Potatis, palsternacka och färska championer med karameliserad lök, svartpeppar och vegeta kryddmix

Pumpa/ squash/zucchini där du häller i en klick cremefresh eller grädde

Så här gör du:

 1. Blanda vatten, salt och olja, häll på mjöl och baka till en smidig och fast deg och dela upp degen till små runda bollar det ska vara 20 stycken lika runda bullar. Låt degen vila under bakduk i ca 20 minuter.
 2. Under tiden skär du potatisen och palsternackan till små fyrkanter (liknande pytt i panna) Och sen låter du det koka.
 3. Efter att du gjort i ordning potatisen börjar du med att finhacka en gul lök och lägger den i en stekpannan för att steka med olja och karamelisera den. Karameliseringen av löken går ut på att löken ska få en vacker ljusbrun färg och bli mjuk och glansig till ytan. Jag brukar karamelisera löken genom att steka löken som vanligt i 1 msk honung tills den får vacker färg och börjar fastna på stekpannans botten tillsammans med kryddan vegeta kryddmix.
 4. När löken börjar fastna på stekpannans botten brukar jag hälla i ungefär två dl vatten och låta löken puttra på under omröring. Detta brukar jag upprepa fyra gånger. Då brukar löken ha fått en vacker, ljusbrun och glansig yta.
 5. Efter det brukar jag även blanda ihop potatisen tillsammans med den kokta palsternackan och löken i en bunke. Du kryddar efter smak.
 6. Smält 200 gram äkta smör och tillsätt tre deciliter olja i en liten gryta/ panna.
 7. Nu när degen har vilat klart tar du ock kavlar ut de runda bollarna till runda plattor. Se då till i vilken ordning du kavlar ut bollarna, för att du helst ska börja med att arbeta med den första bullen som du kavlat ut och gå efter nästa (i rätt ordning)
 8. Efter utkavlingen och att degen vilat i ytterligare 10 minuter, smörjer du in bullarna med olja och smörblandningen (kom ihåg att det helst ska vara äkta smör.)
 9. Du lägger de rundade plattorna på varann allteftersom. Det ska vara 5 plattor var. Så dela upp plattorna till 4 olika högar med 5 i varje.
 10. Du gör såhär: Du tar den första utkavlade plattan, lägger 1 msk olja/ smörblandning och brer ut smöret/ oljan för hand eller med pensel över hela plattan. Sedan tar du ytterligare en platta och lägger på den andra plattan och smörjer in, detta gör du med 5 stycken utkavlade plattor till översta lagret.
 11. Nu drar du ut plattorna allteftersom så du får en stor rund, tunn platta. Kom ihåg att inte dra för intensivt, börja med att dra ut plattorna från mitten (försiktigt) utåt och sist tar du kanterna.
 12. När det är klart lägger du av ytterkanten av degen en rand med potatisen runt hela degen (kom ihåg att potatisblandningen inte får vara för varm utan ljummen) samtidigt som du drar ut degen så den blir tunnare och tunnare tills degen antingen spricker av sig själv i mitten eller så tar du en kniv och drar den i mitten så det blir ett öppet hål. Om du vill göra det lite enklare delar du av degen på mitten med en gång istället för att ha en stor kringla med en gång. (Se bilder)
 13. Då har du en stor ring med potatisblandningen inlindat i tunna lager deg. Du skär i en kant så du får en lång orm istället och snurrar degen som en kanelbulle fast lite större
 14. Du kan antingen göra en enda stor rulle eller flera små
 15. Grädda i ugnen på 275-300 grader i ugnen. Du ser att rätten är klar den fått vacker brun färg både på ytan men även under. Detta kollar du lätt genom att ta ut plåten ur ugnen och lyfta försiktigt upp en liten del av kringlan för att se om den har fått färg och ser krispig ut under ytan.
 16. När kullpiten är klar tar du ut den ur ugnen samtidigt som du säkerligen har kvar lite från smörblandningen som du spär ut med vatten och en halv msk vegeta kryddmix som du häller över. Nu låter du piten vila under en ren bakduk i 5-10 minuter.
 17. Under tiden maten vilar gör du en yoghurt blandning av turkisk yoghurt med skivad eller hackad vitlök och lite svartpeppar som du kan lägga ovanpå piten när du äter den, som en extra smakupplevelse!

Hoppas att det smakar!

Categories

Recipe By

admin

Share & Print

100 0 100 5

No Comments

Leave a Reply