Blog

Sparris & Champion soppa

Den här soppan brukar jag göra med kokosmjölk och en liten skvätt grädde i. Eftersom det är en soppa som är ganska mild och rund till smaken tycker jag att man ska göra det lite mer spännande med exempelvis Västerbotten ost som pålägg till din smörgås, eller varför inte hemmagjord pesto?

Den här soppan brukar jag göra med kokosmjölk och en liten skvätt grädde i. Eftersom det är en soppa som är ganska mild och rund till smaken tycker jag att man ska göra det lite mer spännande med exempelvis Västerbotten ost som pålägg till din smörgås, eller varför inte hemmagjord pesto?

Tillagning:

 1. Skala och skär upp sparrisen till mindre bitar. Mycket viktigt, för ju mindre bitar desto bättre, eftersom du slipper då få en ”trådig” soppa som man annars kan få om man gör misstaget med att ha för stora sparrisbitar. Lämna gärna topparna oskurna och plocka bort dem efter att du kokat upp sparrisen
 2. Koka sparrisen i en kastrull med lite salt i 3 minuter
 3. Skär upp små chalottenlökar (eller 1 stor gul lök) och championer (3-4 stycken av varje räcker gott och väl)
 4. Häll sedan bort vattnet som sparrisen kokat i men spara 1 dl som du kan ha i soppan
 5. Plocka bort topparna från sparrisen som du kokat
 6. Fräs löken i en kastrull och tillsätt sparrisen samt championerna
 7. Tillsätt det sparade vattnet som sparrisen kokade i
 8. Tillsätt kokosmjölken (1 burk) samt 1 dl grädde
 9. Krydda med svartpeppar och salt
 10. Låt koka i 10 minuter
 11. Mixa soppan

Finhacka lite färska örtkryddor och två tomater som garnering till soppan!


Share & Print

7 Comments

 1. elina Author 12 år ago

  Stefan, vi blir riktigt bortskämda av alla dina fina komplimanger! TACK! Idén med steg för steg bilder var min 😛 hahah jag måste väl också få ta åt mig äran lite.. 😛

  Gällande pizzan, så rekommenderar jag verkligen att testa detta med att ha pizzabotten i ugnen innan du lägger pålägget, du får då verkligen en krispig botten! 😉

  Gällandet wordpress, min man kodar allting själv, så vi använder inget speciellt program.

  Tack för tipset gällande spenaten, vi brukar göra något liknande men med ruccola sallad istället för spenat.

  Ja det är faktiskt ett under hur vi lyckas ta bilderna under maglagningen, det har fungerat än så länge och inga brända såser eller något annat bränt, ÄN SÅ LÄNGE! *ta i trä*

  Kul att du tipsade din son också, hoppas han provar och även skriver en kommentar angående detta.

  Välkommen tillbaka!

 2. Stefan 12 år ago

  P.S.
  Skickade dessutom ditt pizzarecept till mellangrabben, 19 år, som är med två kompisar på 10-12 månaders work and travel i Australien. De kan behöva lite inspiration till köket.

  Inlägget var så jättebra skrivet, detaljerat för den som är i början av att sätta eget ”hushålle”. Hoppas han testar. Det skall iaf jag göra så småningom, även om det inte avviker jättemycket från hur vi brukar göra i mitt eget ”hushålle”. När man inte har sten så kan pizzabotten bli lite degig ibland. Därför var tipset att skjutsa in i ugnen redan efter tomatröran något nytt som ni lärt ut och som skall testas.

  Ett tips som jag kan kontra med är från vår resa till Rom 2000. Då fick vi pizza på kidzens favoritplejs med ett berg av typ färsk spenat över, så mycket att man bara kunde skönja pizzan på tallriken. Det gillade alla.

 3. Stefan 12 år ago

  Hittade hit via några andra matbloggar jag följer som skrev om matbloggspriset. Listade alla finalister bland mina matbloggsbokmärken.

  Har inte hunnit studera alla andra särskilt noga, för jag fastnade direkt för den här. Lite annorlunda upplägg. Ser att det är en wordpress-blogg. Vore intressant att få veta om det är något särskilt program ni använder.

  Gillar bland annat att det finns flera bilder som så att säga hjälper mig på vägen, hjälper mig att förstå. Dessutom väldigt bra bilder. Hur hinner ni både laga och fotografera när bechamelsåsen håller på att brännas vid?

  Nu är den här bloggen iaf bland mina absoluta topp 5 (kanske topp 3..) (av ca 20 som jag följer). Hope this makes your husbands day – today too!

 4. Stefan 12 år ago

  Jag har haft problem med att stavmixern blev till ett enda garnnystan av tråd från sparrisen som det tog ganska lång tid att rensa. Kanske slarvade med skalningen den gången.

  I vilket fall som helst så vill jag bara ytterligare poängtera det du skriver, att det är viktigt (förutom att skala) att hacka ner den till riktigt små bitar innan den kokas.

  Jag är en nu besökare på din blogg. Gillar designen skarpt.

  • elina Author 12 år ago

   Ja det är jätteviktigt det där med att skära sparrisen i små bitar och skala den. 😉 Jag kanske ska ändra lite i receptet så jag verkligen betonar detta lite tydligare. Jättekul att du faktiskt lagar maten som vi lägger ut här på blgogen. Fortsätt med det! 😉
   Du är varmt välkommen till våran blogg. Gällande designen så kan jag med handen på hjärtat (erkänna) säga att det är till min makes förtjänst! Han blev jätteglad över komplimangen! 😀 Han lagar då en del mat här också förstås… hihihi

   Än en gång, tack och välkommen åter!

   / Elina

 5. elina Author 12 år ago

  Jag har inget sådant recept, men man ska aldrig säga aldrig! Ska försöka koka ihop något, återkommer mer till det! 😀

 6. Åhhhhhhhhhhhhhhhh!! Va goooott! Skit oxå att bantningen ska börja i morgon! Har mdu möljligtvis nått recept enligt Atkins? Bara kött, grönsaker och feta mejeriprodukter?!
  ;P

Leave a Reply