Blog

Surdegsbröd i gjutjärnsgryta

Receptet på själva surdegen, använder jag mig av  här (klickbar)

det är grundreceptet, men jag skalar också och finriver ett grönt äpple och har i.

 

Dag 1 på förmiddagen:

 

1/2 dl surdeg

2 dl ljummet vatten

2 1/2 dl vetemjöl

1 dl rågmjöl (den grova sorten)

Blanda alla ingredienser i en bunke (gärna av plast) täck över med plastfolie och låt stå så över natten. Degen ska vara kladdig, typ nästan som våffelsmet. Blir den för torr tillsätt mer vatten bara (ljummet vatten) Som ni kan se på bilden ska det bli små bubblor på degen, så den ska ut som på bilden dagen efter.

 

Dag 2 förmiddagen

4 1/2 dl vatten

10-13 dl vetemjöl

1 msk salt

Blanda samman de nya ingredienserna över smeten/degen från dagen innan. Degen ska ej knådas, bara blandas ihop till en jämn deg. Degen kommer vara lite kladdig och den ska vara så. Lägg plastfolien över degen och låt den jäsa i 45 minuter. Sen viker du in kanterna från degen mot mitten, från alla håll, hela vägen runt. Låt degen vila/ jäsa i ytterligare 45 minuter. Upprepa därefter vikningen igen, låt vila i 45 minuter. Vik en sista gång och låt degen jäsa i 2 timmar, den ska uppnå dubbelstorlek, gärna med plastfolie och bakduk över. Detta gör du för att undvika att degen fastnar på dina händer, genom att blöta händerna med kallt vatten.

Efter två timmar lägger du degen på ett mjölat bakbord. Dra försiktigt ut degen till en rektangel och vik in kanterna på degen (försiktigt) som du gjorde när du hade den på jäsning, dra in kanterna mot mitten, gör det endast en gång och låt den sedan jäsa i 30 minuter under bakduk, glöm ej att ha rikligt med vetemjöl på bakbordet och på degen så inte den fastnar på bakduken.

Under tiden degen jäser, har du i en stor gjutjärnsgryta i ugnen, nedersta delen på över och undervärme, temperatur 275 grader i 30 minuter. Sen tar du ut grytan från ugnen och lägger över brödet försiktigt in i grytan. Sätt in termometer på sidan av brödet och lägg locket på. Häll i 1/2 dl kallt vatten i ugnen, var försiktig så du inte bränner dig av ångan. In med grytan i ugnen efter 15 minuter sänker du värmen till 200 grader och tar bort locket från grytan. Nu ska brödet vara i ugnen mellan 20 och 30 minuter, termometern ska visa på 97/ 98 grader. De sista 5 minuterna kan du gärna öppna ugnsluckan och låta den stå på glänt, bara lite.

Du tar ut brödet ur grytan, lägger det på galler, du tar ut brödet genom att vända på grytan, det ska ramla ur lätt på gallret. På med bakduk och låt svalna. Brödet ska låta ihåligt när du slår på det. Ät gärna brödet när det svalnat nästan helt, ju svalare desto godare.

 

Share & Print

No Comments

Leave a Reply